Hírek

Külföldi kitérő utáni karrier

2019.07.11
FMT képzésünk hallgatói közül ezúttal egy rendkívül szimpatikus és ambiciózus fiatalembert mutatunk be. Ismerjétek meg Kiss Dömötört!

 

A funkcionális edzőképzés hallgatóit bemutató sorozat következő célszemélye Kiss Dömötör.

Az elmúlt évek során nagyon sok tehetséges és értékes edzővel gazdagodtunk. Döme is ezt a sort folytathatja, hiszen az értékrendszere, hozzáállása és kisugárzása abszolút példaértékű.

Azonban ismerjük meg kicsit jobban: mi vezette az FMT-re? Mik a céljai?

 

Igencsak aktív kissrác lehettél...

Fiatal koromban meg sem tudom számolni hány sportot próbáltam ki. Volt minden: a kosárlabdától, az úszáson át, egészen a teniszig. Valahogy azonban egyik sem fogott meg igazán. Aztán 14 évesen elkezdtem a súlyzós edzéseket, nem sokkal később pedig a küzdősportok felé is kikacsintottam.

 

Itt már sikerült lehorgonyoznod?

Inkább azt mondanám, hogy ebben az időszakban jöttem rá, hogy a testépítő jellegű edzésektől ugyan nagyobb lettem, de a küzdősporthoz szükséges teljesítmény valahogy nem volt meg. Az egyik edzőtáborunkban hallottam a funkcionális edzésről és gondoltam adok egy esélyt ennek az irányvonalnak.

 

Be is vált?

Abszolút! Alig néhány hónap után éreztem, hogy kevésbé fáradok és több edzőtársam is "panaszkodott" azt illetően, hogy lényegesen erősebb lettem. Így azóta is a küzdősport mellett a funkcionális edzés tölti ki az edzéseim legnagyobb részét.

 

Azonban mindez távol hazánktól épült az utóbbi időben.

Még csak négy éve érettségiztem, ami után pár hónappal már Angliában találtam magam, a University of Exeter egyetem hallgatójaként. Itt végigjártam jónéhány szakot: a Human Biosciencen majd Business Managementen is megfordultam, végül pedig lediplomáztam közgazdászként. Élveztem őket ugyan, de teljes mértékben egyik irány sem volt az én világom. A közgazdasági tananyagról is mindig valahogy "áttévedtem" a legfrissebb sporttal kapcsolatos kutatásokra és edzésmódszerekre.

 

Tehát az útkeresés sikeres volt és rájöttél, hogy a sport a te igazi világod?

Egyre inkább éreztem, hogy karrier szempontból a sport lényegesen jobb döntés lehet, ezért hazarepülésem másnapján már indultam is a Thor Gym FMT képzésére.

 

Azért ezt megelőzte egy jelentkezés is. Csak a funkcionális irány jöhetett szóba?

Mint már említettem a küzdősport miatt kezdtem el foglalkozni ezzel az edzésformával és ekkor tűnt fel az is, hogy így lehet igazán elérni azokat a célokat, amik közül egy komponensre biztosan mindenki vágyik. Mikor inkább testépítő jellegű edzéseim voltak, akkor a beszélgetéseim során sokszor belefutottam az "én nem akarnék nagyobb / akkora / ilyen lenni" érvekbe és ezt el is tudtam hinni. Ellenben azt soha egyetlen embertől sem hallottam, hogy "nem akarnék erősebb, gyorsabb, vagy éppen egészségesebb lenni". Azt hiszem ez mozdított igazán ebbe az irányba, ugyanis itt azt tudjuk adni az embereknek amit ők szeretnének és nem csak azt, amiről mi úgy véljük, hogy jó nekik.

 

Mi döntött az FMT képzés mellett?

Ami leginkább megtetszett, hogy már a tematikából világos volt számomra: itt pontos kutatások alapján állítunk össze edzéseket, edzésprogramokat és nem az alapján, hogy éppen milyen szuper edzéstervet hallottunk, láttunk, vagy olvastunk az adott pillanatban. Ez a tudományos megközelítés szerintem garantálja, hogy hatásosan edzhessünk és ne lehessen mindenféle "csodamódszereket", mondvacsinált okokkal népszerűsíteni. Eegyszerűen elengedhetetlen mindez, ha magunknak és edzettjeinknek a lehető legjobbat akarjuk nyújtani.

 

Mik a tapasztalatok a képzést illetően?

Azt hiszem a legegyszerübben talán úgy tudnám összefoglalni az élményt hogy "nem éppen könnyű, de teljes mértékben megéri beleásni magunkat az anyagokba. Ez főleg a képzés részletességéből fakad, illetve abból hogy nem fogadja el a tematika, sem pedig az oktatók az átmeneti megoldásokat és kiskapukat, mint végső megoldás. Gondolok itt olyan apróságoknak tűnő, ám lényeges dologra, hogy ha valaki nem tud rendesen leguggolni, akkor a régi klasszikus 2,5kg-os tárcsa alátétele a két sarok alá nem lehet az egyetlen es örök megoldásunk! Ilyenkor meg kell találjuk a kiváltó okokat és azt, hogy hogyan lehetne ezeken dolgozni, végül pedig rendbehozni őket. Talán pont ettől a szemlélettől érzem úgy, hogy ez a képzés segít abban, hogy ne egy olyan edzővé váljak, aki csak ismétléseket számol a vendége mellett, hanem inkabb valaki, aki ténlyegesen segit, aki jobbá teszi mások életét.

 

Ezek szerint az edzői pályán tervezel a jövőben?

Remélem a képzést követően lehetőséget kapok a Thor gym hálózatában. Szeretnék végigvinni néhány csoportot a beavatástól az UST-ig (és persze tovább)! Jó lenne látni, ahogy egy teljes csoport fejlődik hétről-hétre, miközben én is fejlődök velük együtt szakmailag. Hiszen ez egy olyan hivatás, ahol az önképzés folyamatos elvárás. Azonban meg is éri, ha mindezzel segíthetünk másoknak.

 

Ennél szebb végszó nem is kell... Sok sikert a közelgő vizsgához!

 

Amennyiben felkeltette érdeklődésed az FMT LEVEL I. funkcionális edzőképzés, akkor a részletekért kattints ide.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital