Hírek

Edző születik

2019.06.13
FMT Level I. funkcionális edzőképzésünk hallgatónak bemutatását ezúttal egy óbudai érdekeltségű úriemberrel kezdjük.

 

Mint megszokhattátok, igyekszünk a funkcionális edzőképzés ideje alatt bemutatni a hallgatókat. Most Porkoláb Andrásról tudhatjátok meg, milyen céllal kezdte el a kurzust, s mi vezette őt erre az útra.

 

Mivel kezdted a sporttal való ismerkedésedet?

Apró gyermekként cseppentem bele a sportéletbe. Az első sportom a kardvívás volt, ahonnan pár év után elcsábított a harcművészetek és küzdősportok világa. Judo, capoeira, thai-box és egy csipetnyi MMA is került a palettára. Ezután ismerkedtem meg az edzőtermekkel és a másokkal való versenyzés helyét átvette a saját korlátaim legyőzésének és az egészségnek az előtérbe helyezése.

 

Más dolog sportolni, s megint más oktatni. Mégis ebbe az irányba indultál.

Két évvel ezelőtt világosodtam meg, és jöttem rá, hogy az edzői pálya az én hivatásom. Igazából mindvégig ott volt előttem ez a választás, hiszen nem volt olyan periódusa az életemnek, amikor nem sportoltam volna. Azt hiszem, erre a felismerésre meg kellett érni. 20-as éveim nagy részét vendéglátásban, felszolgálóként töltöttem, de az abban való munka sohasem töltött el akkora kielégüléssel, és nem korbácsolta a tudásszomjam, mint a sport és az edzések tartása.

 

Milyen lépésekkel haladtál?

Miután megszületett ez a döntés bennem, jelentkeztem egy okj-s edzői alapképzésre, ezzel ráléptem a hivatásomhoz vezető rögös útra.

Rögös útnak mondom, mert nem volt olyan egyszerű, mint elsőre tűnt.  Az alapképzés után elvégeztem még egy cross-training instruktori továbbképzést is, de mindkettő után hiányérzetem maradt. Éreztem, hogy többre van szükségem nekem és a tanítványaimnak is (ekkor már fél éve tartottam személyi edzéseket). 

 

Sokan érkeznek hozzánk úgy, hogy hiányérzetük akad a korábbi képzéseket követően. Te hol találtad a megoldást?

Ekkor jött segítségül, hogy az online generáció tagja vagyok: egyik netes keresgélésem során botlottam bele Mark Rippetoe nevébe, és egy ajánlás után, elolvastam a Starting Strength című könyvét. Azonnal éreztem, hogy ez a mélységű tudás és tapasztalat, amire szükségem van. Mindemellett felkeltette az érdeklődésem a hagyományos barbell training iránt, ez pedig hozta azt a szerencsés fordulatot, hogy jelentkeztem a Thor Óbuda PWB csapatába.

 

Innét pedig egyenes út vezetett az FMT-re?

Belekerültem a thoros vérkeringésbe, és már az első hónap után éreztem, hogy itt fogják megadni a kérdéseimre a legkielégítőbb válaszokat. Tetszett a munka, ami itt folyik, és körülbelül egy hónap után döntöttem úgy, hogy a Thorban szeretném továbbképezni magam, illetve ha edzőként itt tudnám folytatni a pályám, azt hatalmas előrelépésnek tekinteném!

 

Mik a képzéssel kapcsolatos eddigi tapasztalataid?

Az első hétvégén vagyunk túl a képzésből, de ez már megerősítette bennem a tudatot, hogy jó helyen vagyok. Több képzés elvégzése után mondhatom, hogy Tanos Bálint (vezető oktató - a szerk.) hozzáállása egyedi ahhoz képest, amivel bárhol korábban találkoztam. A megalkuvást nem tűrés a "miért"-ek és a tudás terén üdítő színfolt az eddigi képzésekhez képest. Úgy érzem, hogy az FMT kihívás és lehetőség egyszerre.

 

Miképpen látod a jövődet?

Ez nem is az út vége, mert a Thorban végzett munka során folyamatos fejlődésre van lehetőség, ami számomra elsőszámú munkahelyválasztás szempontjából. Hosszútávú célom az, hogy olyan tudásra tegyek szert, amivel segíthetek élsportolóknak is a céljaik elérésében, és úgy gondolom, hogy az FMT lesz ehhez az első lépés. Végre úgy érzem, hogy a jó helyen vagyok ahhoz, hogy a következő szintre léphessek!

 

Köszönöm és sok sikert a képzéshez!

 

Amennyiben felkeltette érdeklődésed az FMT LEVEL I. funkcionális edzőképzés, akkor a részletekért kattints ide.

 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital